Psychologie van eten

: het waarom, wat en hoe voor een goede gezondheid (en gezond te blijven)

Waarom, wat en hoe we eten.

Voeding en psychologie hebben sterk met elkaar te maken.

Redenen om te eten
We hebben biologische behoeften om onszelf te voeden. Baby’s eten bijvoorbeeld alleen wanneer ze honger hebben. Daarnaast hebben we ook psychologische en sociaal-culturele redenen om wel of niet te eten en te drinken. Voedselverleiding, verveling en gewoonten zijn voorbeelden van psychologische redenen.

Eetgewoonten, stemming en gedrag
Onze eetgewoonten beïnvloeden onze stemming en ons gedrag. Het overslaan van maaltijden of onregelmatig eten kan bijvoorbeeld zorgen voor een slecht humeurig of spanning. Dit gebeurt wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is door onregelmatig eten. Degenen die in de beste stemming zijn, hebben volgens wetenschappelijk onderzoek een normale bloedsuikerspiegel.

Voedingsstoffen, stemming en gedrag
Ook is er verband tussen voedingsstoffen, stemming en gedrag. Bijvoorbeeld, wanneer we te weinig eten. Bij het gebrek aan energie wordt de werking van de hersenen minder. Iemand kan zich dan bijvoorbeeld minder goed concentreren of vergeet dingen. (Hersenstichting Nederland).

Psychologie van eten en jij

  • Welke veranderingen kunnen we in jouw eetgewoonten maken?
  • Welke passen in je eigen voedingspatroon?
  • Aan welke gewichtsdoelen wil je werken? 

Voor praktische hulp hierbij, kun je bij mij terecht

  • Voedingsadvies-consulten
  • Leefstijlworkshops & Sessies

En ook voor de volgende thema’s:

  • Bewust(er) eten en bewegen (Health promotion)
  • “Waarom houden mensen diëten zo moeilijk vol?”
  • Afslanken zonder diëten

Meer informatie over de andere aandachtsgebieden:

  • Psychologie
  • Leefstijl
  • de Hersenen
  • Voedingsadvies